De ce avem nevoie de cultură?
Ca să nu devenim ființe banale, ușor de manipulat. Educația culturală este o investiție inteligentă. Educația culturală are impact pe mai multe planuri: intelectual, emoțional și social. Rezultatele ei se văd peste 5 sau 10 ani dar este vorba despre un capital de care vei dispune toată viața.
Educația trebuie privită ca un domeniu interdisciplinar. Ea nu se învață doar la școală, ci continuă și după școală. Studiile au demonstrat că artele performative facilitează dezvoltarea la nivel emoțional. Societățile dezvoltate au înțeles cât de importantă este cultura în viața indivizilor și încurajează copiii să își pună în practică hobbiurile. De exemplu, în Germania 60% din populație știe să cânte la un instrument.
În următoarele rânduri aș vrea să vă enumar câteva dintre avantajele educației culturale a copilului:
- Încurajează și dezvoltă socializarea, comunicarea și încrederea în sine a copilului dincolo de educația primită în școală
- Atrage atenția asupra armoniei și frumosului artei: pictură, sculptură, muzică, teatru, opera, balet etc
- Formează așa-numitul “bagaj cultural” atât de necesar fiecăruia dintre noi
- Este o investiție pe termen lung pentru că îmbunătățește calitatea vieții oamenilor
- Ne învață ce înseamnă bunul-gust
- Este un foarte plăcut mijloc de cunoaștere a vieții
- Stimulează creativitatea celui care intra în contact cu arta
- Te ajută să fii un om deosebit, manierat
- Copilul se familiarizează cu ideea de valoare și cu importanța patrimoniului. Educația culturală te face mândru de istoria poporului tău.
Clubul de cultură răspunde la nevoia de educație culturală a copiilor și tinerilor venind în completarea informațiilor dobândite în școală prin organizarea de activități educative și interdisciplinare ce familiarizează participantul cu evenimentele artistice din București: vizite ghidate în muzeele de artă, istorie și știință, spectacole de operă, balet și cluburi de lectură.
De ce are nevoie copilul tău de educație culturală
Orice părinte trebuie să conștientizeze cât de importantă este educația și formarea culturală a copilului său. Arta nu trebuie să fie ridicată pe un soclu. Ea a fost creată ca să ne facă viața mai frumoasă. Ea poate deveni o lecție de frumusețe și armonie pentru fiecare dintre noi. Specialiștii în educație ne dau următorul sfat: dacă vrem să avem un copil cu bun-gust este bine să îl îndreptăm spre o educație culturală începând de la vârsta de 6 ani. Activitățile extrașcolare educative pot accelera dezvoltarea cognitivă a copilului prin observație, descoperire, investigație și conversație.
În timpul Renașterii cultura era fundamentală pentru educație. Atunci s-a născut expresia “uomo universale”: un om înzestrat cu numeroase talente, omul ideal.